LogoHjem

Munchmuseum på Nordre Skøyen hovedgård?

Gjennomsøking av arkiver: Leif-Dan Birkemoe, tekst: Bjørn Lilleeng,

16. april 1936 ble Aker kommune tilbudt Rolf E. Stenersens store samling av Edvard Munch sine arbeider. Deretter startet diskusjonen om hvordan opprettelsen av et Munchmuseum skulle skje, og hvor det skulle ligge.

Et alternativ var Nordre Skøyen hovedgård, og i mars 1939 ble det besluttet at det skulle settes opp en egen bygning på gården, og at Munch-arbeidene skulle plasseres der.

Tomtevalget ble gjenstand for diskusjon, men til slutt valgte man grunnen til driftsbygningen, og den ble deretter ble revet. I samme slengen gikk man i gang med å rive stabburet. Heldigvis ble stabburet berget ved en tilfeldighet. Ingeniør Fritz H. Frølich observerte på en av sine spaserturer hva som var i ferd med å skje og fikk stoppet rivingen.

Gjengitt er alternativet til konservator Holland fra februar 1939, som åpenbart også ville spart driftsbygningen hvis det hadde blitt fulgt.

Uansett: Finansrådmannen fikk kalde føtter og utsatte i første omgang byggestart. Og i oktober 1939 ble hele prosjektet lagt på is. Den andre verdenskrig satte et endelig punktum for Munchmuseum på Nordre Skøyen.