Sjakkbydel Østensjø
Av Knut Helge Midtbø (innledning) og Arne Danielsen
I Østensjø bydel er sjakkinteressen stor. Sjakkurs og sjakktreff har solide tradisjoner mye lengre tilbake enn til 2013 da Magnus Carlsen ble Norges første verdensmester i sjakk. Ferenc Seres treffer vi fortsatt i miljøet. Han har passert 80 år. Han har vært med i flere tiår med sjakkkurs og var sentral som sjakklærer da Østensjø ungdomssjakklubb ble stiftet. Denne klubben har nå gått inn i Nordstrand sjakklubb. Han forteller at undersøkelser har vist at sjakk utvikler evnen til konsentrasjon og til å tenke strategi. Det var et lokalt sjakkmiljø og lokale krefter å bygge på da sjakktreff på Bøler bibliotek kom i gang.
Et ferskt kapitel i bydelens sjakkhistorie dreier seg om sjakk for flyktninger som startet i 2015 mens flyktningekrisa i Europa var på sitt mest intense. Silje Bjerke og mannen Torstein Bae ville gjøre noe for flyktningene som satt i mottak. Som svært meriterte sjakkspillere valgte de å starte et sjakktreff for flyktninger og andre interesserte på biblioteket på Bøler. Dette ble en suksess, og den er det fortsatt. Bydelsprisen i Østensjø i 2016 hedret lokalt frivillig arbeid for flyktninger. Sjakktreffen var en viktig del av dette arbeidet.
Vi har også fått lov å trykke historien om skolelag i sjakk og suksessen de hadde i NM. Forfatter av artikkelen heter Arne Danielsen som sjøl ledet Østensjø sitt lag. Laget til Nordstrand skole ble ledet av Roy Jacobsen. Begge laglederene er forfattere, gode venner og i tillegg er de store sjakkentusiaster. Det var naturlig at Østensjø og Nordstrand reiste sammen til NM. «Vårt» lag Østensjø fikk sølv, mens Nordstrand tok gull. Medaljefangsten ble stor! Les om turen nedenfor. Vi regner med at det var en fornøyd gjeng som vendte tilbake til Oslo.
Mange forbinder antakelig Oppsal med håndball. Færre er klar over at Oppsal skole er den skolen i Norge med desidert flest norgesmesterskap i sjakk for barneskolelag.
På femtitallet vant sjakken fram som fritidsaktivitet i skolen, og det første norgesmesterskapet for folkeskolelag ble avholdt i Oslo i mars 1957 der 92 lag fra 60 skoler deltok. Skolesjakken vant ikke minst fram i de nye drabantbyene som vokste fram i Oslo etter krigen. Lambertseter, Oppsal og Veitvet var de dominerende.
Under ledelse av gymnastikklærer Rolf B. Solheim, vant Oppsal skole på sekstitallet åtte NM-titler for skolelag og ble også nordiske mestere. Skolesjakkspillerne fortsatte på Skøyenåsen ungdomsskole, som i samme tidsrom vant norgesmesterskapet for ungdomsskolelag tre ganger.
Med basis i skolesjakken ble Oppsal Sjakklubb etablert. Liknende sjakklubber oppsto i nabolaget: Bøler sjakklubb, Myrvoll sjakklubb, Lambertseter sjakklubb. Med tiden gikk disse klubbene i oppløsning, og mange av medlemmene ble medlemmer av den eneste gjenværende klubben Oslos sydøstlige bydeler: Nordstrand sjakklubb, med spillested på Lambertseter gård.
Bølergutten Tor Gulbrandsen rekrutterte undertegnede til klubben rundt 1990, og jeg skulle bli i klubben i nesten 20 år. Med tre sjakkinteresserte barn var det naturlig å engasjere seg i Nordstrand Sjakklubbs Ungdom (NSKU). Et erklært mål for oss var å gjenreise storhetstiden fra «Oppsal-epoken», noe vi lyktes med.
På midten av 2000-tallet organiserte NSKU barnesjakk på et tosifret antall skoler, og hadde mer enn 300 medlemmer. Nordstrand og Østensjø barneskoler tok dobbeltseier i NM for barneskolelag i 2002 og Nordstrand forsvarte tittelen suverent året etter. I 2004 vant Skøyenåsen og i 2005 vant Nordseter NM for ungdomsskolelag.
Aktivitetsnivået var høyt og kreativiteten allsidig. I flere år arrangerte NSKU sjakkleir på forfatter Roy Jacobsens småbruk i Nordmarka, der sjakk og andre fritidsaktiviteter som fotball, grilling, badminton og fisking ble dyrket. Sluttspillteknikk ble foredratt på et demobrett i solveggen, mens overnatting fant sted på det gamle stabburet.
Nordstand Sjakklubb vant NM for juniorlag i 1980 og fikk en individuell juniornorgesmester i Flemming Christenson i 1997. Klubben er ellers kjent for sitt gode miljø. Under landsturnering i Trondheim var middagen med nordstrandgjengen et desidert høydepunkt. Tonen var som alltid både rå og hjertelig, akkurat som den skulle være.
En personlig opplevelse til slutt, fra en landsturnering for ikke altfor mange år siden: Været var vakkert, og nordstrandgjengen hadde flyttet lynsjakkspillingen utendørs på campingplassen. Jeg fikk besøk av min daværende kjæreste, som hadde liten erfaring med sjakk og sjakkspillere, men syntes det var stas å hilse på Lars Monsen. Villmarkens sønn satt dypt konsentrert over en komplisert stilling da hun brøyt inn og kunngjorde at «jeg er dama til Arne». Lars så ikke opp en gang da han straks svarte «kondolerer!» Som kjent er det av sine egne man skal ha det.