LogoHjem

Historien om Rudolf Abel

Av Knut Jacobsen

Den 5.mai 1960 holdt Nikita Krusjtsjov en tale i Det øverste sovjet der han bl.a. sa at et amerikansk fly var skutt ned over sovjetisk område, den 1.mai. Amerikanerne var raskt ute med å fortelle at et amerikansk fly, som var ute for å samle meteorologiske observasjoner, var savnet siden 1.mai, og at det måtte ha forvillet seg inn over sovjetisk område. Dermed satt amerikanerne i saksa, for den 7.mai møtte Krusjtsjov på ny opp i Det øverste sovjet og fortalte at flygeren hadde reddet seg i fallskjerm og var tatt til fange. Dessuten var det funnet filmapparat og en film med opptak av sovjetiske militære installasjoner. Dette såkalte U2-flyet hadde startet i Pakistan og skulle etter planen lande i Bodø.

Flygeren het Francis Gary Powers. Han ble stilt for retten i Moskva, i full offentlighet, og han fikk ti års fengsel for spionasje.

Men Powers ble ikke sittende så lenge. Etter et par år i fengsel kommer han en dag til en overgang mellom Øst-Berlin og Vest-Berlin. På den andre siden står det også en fange med sine amerikanske voktere. Det er Rudolf Abel som nå slipper å sone mer av sin dom på 25 års fengsel for spionasje. De to blir gitt fri fra sine voktere og går hverandre i møte, passerer hverandre, og kommer tilbake til sine egne.

Rudolf Abel var ingen ukjent mann i Norge. Han hadde bodd her noen år rundt 1930, men da under sitt rette navn, William Fisher. Et par år bodde han i Golia i Østre Aker, og adressen var Damfaret 18a. Min adresse den gang var Damfaret 14b. Jeg husker derfor familien Fisher. Han gikk for å være engelskmann, etter det jeg kan erindre, gift med en russerinne. De hadde en datter, og jeg mener hun het Lydia. Jeg var vel 10-12 år den gang. Noen jenter på min alder fikk lære ballettdans av fru Fisher, og de opptrådte på skolen en gang, kan jeg huske.

Golia på den tid var et nybyggersamfunn med folk fra hele landet, innflyttere fra nord og sør, øst og vest, men også utlendinger. En dansk urmaker, en svensk murer, ei tysk husmor, så hvorfor ikke en engelskmann og ei russerinne?

På den tid var radio noe nytt. Krystallapparat var begynt å bli vanlig blant folk. Med gode antenner var det mulig å høre musikk og tale helt fra utlandet. Fisher hadde den største antenna i nabolaget og var en ivrig radiomann. Men så var han jo også ingeniør. Familien var fremmede fugler, men de gled inn i miljøet på et vis. Fisher stelte i hagen, hilste og pratet med naboene. Han var også uvanlig på den måten at han ikke behøvde å gå fast på jobb hver dag slik som alle andre i nabolaget. Han flyttet fra Golia til en annen kant av byen, og etter en stund ble han utvist fra landet, så vidt jeg vet.

Den grenseovergangen der Rudolf Abel ble utvekslet med Gary Powers var sannsynligvis Oberbaumbrucke over elva Spree. Dette i følge opplysninger i Dagsavisen under temaet ”Reiseliv” den 23.07.2000(eventuelt 03.07.2000) som Frode har meddelt meg. Her blir denne brua omtalt som et symbol for delingen av Berlin, der spioner ble utvekslet under den kalde krigen.