LogoHjem

Med metallsøker:

Patronhylsefunn fra 2. verdenskrig på Sarabråten

Tekst: Pål A. Johansen. Foto: Leif-Dan Birkemoe

Det er en lørdag på sensommeren 2009, en perfekt dag for en tur med metallsøker. Jeg har bestandig vært interessert i historie og kjøpte en metallsøker i 1999 og ble samtidig medlem av Norges metallsøkerforening.

Der ble det etter hvert en del oppdrag og samarbeid med arkeologer med en masse spennende funn. Men ikke minst mange fine naturopplevelser og sosialt samvær med koselige kolleger.

Kulturminneloven og metallsøkere

Tålmodighet er noe man må ha masse av. Bruskorker, spiker osv. er det som dominerer mesteparten av turer med metallsøker. Så når man da først finner noe av verdi, gamle mynter eller andre gjenstander, ja, da har man glemt alle timer med søppel!

Kulturminneloven sier at mynter eldre enn 1650 og gjenstander eldre enn 1537 er statens eiendom og skal leveres inn.

Tilbake til min tur. Endelig var dagen der, og en tur med metallsøkeren. Været var nydelig, men ikke for varmt. Startet ved Haraløkka med kurs mot Sarabråten. Mange mennesker var ute og gikk denne aften. Kunne lese deres ansikts- og kroppsspråk. Det var ikke bare jeg som koste meg i det fine været og den fantastiske naturen!

Jeg nærmet meg spiralen, og med min fantasi dannet jeg meg mitt eget bilde av hvordan det var her på Heftyes tid. Fint folk med hest og vogn og synet av "Dragen" og "Marie". Og den hånddrevne hjulbåten "Sara" i bevegelse på Nøklevann. Tanker og bilder forsvant raskt da jeg med ett oppdaget en hoggorm foran mine føtter. Men den var like fredfull som naturen og forsvant dovent inn i en steinrøys, etter å ha kost seg i den varme aftensolen.

Øvelsesskyting?

Sto nedenfor restene av Heftyes sommerresidens, ca 20 meter fra vannbredden. Fram med metallsøkeren og jeg var i gang. Ville jeg finne noe fra Heftyes tid?

Etter en halv time og masse spiker og korker fikk jeg plutselig et bra signal. Patronhylse!

Og enda en! Årstall i bunn på hylsene var godt synlig: 1932 og 1937. Gravde opp en håndfull tyske patronhylser, men her ligger det nok hundrevis av hylser. Tankene vandrer til 2. verdenskrig. Var det øvelsesskyting utover Nøklevann? Eller kamper mot Milorg?

Etter endt søk og flere timer, tar jeg fatt på hjemturen. Når våren kommer og den frosne bakken har tint er det igjen fram med metallsøkeren. Har allerede funnet et sted i Østmarka, som kan være interessant. Hvor det er? Det er en hemmelighet.....

Krigstid i Østmarka

Rundt vannet ringte Rolf Holt, godt kjent i Østmarka før, under og etter krigen. Han var tilknyttet Milorg med mange oppdrag i

Marka. Rolf Holth var også den som på vegne av hjemmestyrkene fikk overlevert Østmark- seteren fra tyskerne ved frigjøringen.

Kunne han fortelle hva som foregikk av skyting ved Sarabråten under krigen? Men nei, han kunne ikke huske noe om skyting i området ved Sarabråten. Det var etter hans mening ingen øvelser eller skyting som fant sted i dette området under krigen.

Da står vi igjen med at det kanskje var øvelsesskyting, nærmest for underholdningens skyld.

Eller er det andre som har noe å berette om skyting ved Sarabråten under krigen?

Patronhylsefunn fra 2. verdenskrig på Sarabråten—fotografier

En håndfull patronhylser fra Sarabråtfunnet. Det ble også funnet patronskinner – i forkant. Patronene var i kaliber 7,92 mm Mauser for bruk i Mausergevær, et våpen tyske soldater var satt opp med.

På denne patronhylsen står produksjonsåret 1936, men hylsene som ble undersøkt hadde forskjellig årstall angitt, fra 1931 til 1937, altså produsert i god tid før krigen. Nå har de ligget mer enn 65 år i jorda før en metallsøker ga utslag og fikk oss til å undre over hvordan dette hang sammen. *)

Bildet fra 1929 viser lav vannstand i Nøklevann. Patronhylsene ble funnet på sletta til høyre for båthuset

*) Red anm: Kommentar fra H.K.Aspenberg: Patronen som er avbildet ganske sikkert av Tjekkisk produksjon. SB identifiserer den som Sellier and Bellot som produserte 7.62 patroner for Tyskland i Tjekkia frem til 1939. Google etter "German cartridge headstamp codes". Firmet finnes fremdeles, se http://www.sellier-bellot.cz.