LogoHjem

Sverre Fehn – norsk arkitekt av internasjonalt format

Tekst: Knut Helge Midtbø

Sverre Olav Fehn var en av Norges internasjonalt best kjente arkitekter. I vårt lokalmiljø er han kanskje best kjent som artitekten bak Bøler bibliotek. I hans store produksjon inngår også kjente bygg som Colosseum kino (gjenoppbygging i 1963-64) og Norsk Bremuseum. For arbeidet sitt har han mottatt en rekke nasjonale og internasjonale utmerkelser.

I bydel Østensjø har Sverre Fehn tegnet i alt tre bygg som er en del av Bøler sentrum: Bøler bibliotek (1972), Bøler samfunnshus (1972) og Bøler bad (1980). Da Bøler bad ble bygd som det siste i en planlagt enhet, var det såpass forenklet og redusert i forhold til de opprinnelige planene at det ofte ikke regnes med som et bygg tegnet av ham.

11. april 2011 arrangerte Bøler bibliotek (filial av Deichman) sammen med Østensjø historielag et møte på Bøler bibliotek om Sverre Fehns arkitektur. Foredraget blir holdt av arkitekt Inge Hareide som arbeidet sammen med Fehn på flere prosjekter. Det siste av disse var ombyggingen av Gyldendals lokaler i Oslo sentrum.

Inge Hareide var hovedansvarlig for oppussingen av Bøler bibliotek i 2010. Bygget fikk da igjen mye av den opprinnelige innredningen som var tegnet av Fehn 38 år tidligere.